Donald Ross golfbana

I Dornoch, Skottland föddes Donald Ross som började sin golfkarriär som en lärling till Old Tom Morris vid Old Course i St Andrews. Gamla Tom var greenskötare för Old Course i St Andrews och hade utformat många av de mest kända banorna i Skottland och Storbritannien inklusive Carnoustie, Prestwick, Muirfield, Machrihanish, Jubilee och Balcomie Links. Jag har spelat på några av dem.

Ross flyttade till Förenta staterna 1899 där han började den förmodligen mest framgångsrika arkitektoniska karriären i golfens historia. Ross krediteras för att designa 600 golfbanor. Bland de 600 är några av världens mest kända och respekterade golfbanor som fortfarande står för tidstestet. Några av Ross mest anmärkningsvärda banor är Pinehurst No. 2, Seminole, Oak Hill och Oakland Hills. Ett par andra som jag gillar att lägga till i listan är de som jag har haft nöjet att spela på Burning Tree och Aronimink Golf Club. Ross banor är kända för att vara naturliga och dra nytta av landet och inte den typ av golfarkitektur som ”jordvändare”.

Ross Course på French Lick öppnade för spel 1917 och har nyligen genomgått en renovering på 5 miljoner dollar för att återföra den till Ross ursprungliga design. Golfbanor är som levande varelser, de växer och förändras över tiden. I renoveringen återställdes bunkrar som förlorat sina nästan 100 åriga strider mot naturelementen.

Översikt

Donald Ross golfbana på French Lick är en par-70. Låt inte det lura dig att tro att det är kort eller lätt. Faktum är att den ligger på 7 030 meter som är långt även för en par- 72 bana. Betyget från tipsen (Gold Tees) är en stark 72,3 med en lutning på 135. Ett solidt test av golfaren. För att rymma spelare med alla förmågor och åldrar finns det fyra sammanlagda uppsättningar tee, den kortaste mätningen 5.050 meter.

Tee

Hur varje hål presenterar sig så visuellt tilltalande. Landskapet är kuperat och har några mycket stora höjdförändringar. Teerna utmanar golfaren att utföra ett exakt skott eller hitta strategiskt placerade områden, inklusive bunkrar, faror, långa gräsbevuxna områden och träd. Vissa teespotar är blinda och hjälp av någon med kurskunskap eller åtminstone en lokal caddy är bra att ha med sig.

De många uppsättningarna av teer är inte tråkigt anordnade på en platt yta några meter från varandra. Snarare erbjuder varje teesats golfspelaren olika avstånd, höjningar och vinklar mot hålet.

Fairway

Fairways på Ross banan är välkomnande bred. Det finns väldigt få platta ytor på banan. Golfaren kommer att bli utmanad att slå rakt från fairway på grund av ”vågorna” och ojämna partier.

Strategiskt placerade bunkrar kommer att straffa slag som inte placeras i fairwayen.

Green

Donald Ross är känd för sina fantastiska greener på golfbanor som Pinehurst, Oakland Hills, Aronimink. Ross greener på franska lick är verkligen fantastiska vilket är den främsta delen av golfbanan. Många av greenerna har Ross-varumärket ”upp och ner skål-design” där något slag eller sätts för nära kanten som avvisas och slutar rulla av i samlingsområden. Dessa upp och ner greener presenterar några mycket svåra utmaningar i det korta spelet. Spelaren kan försöka slå ett högt mjukt slag, slå ett lågt slag in i backen och upp på green. Att komma upp och ner från greenen på Ross Course är en prestation.

Faktum är att det är en prestation att komma i hålet på två puttar. På grund av vågor, sluttningar, tiers och skålkanter sätter Ross greener den största utmaningen av hela golfbanan. En två-putt på någon green känns som en birdie. 3-putter kan faktiskt vara ett solit spel.

Håll dig under hålet till varje pris. På grund av greenernas hastighet och de otroliga sluttningarna och vågorna är slag som hamnar över hålet oftast döda.

Klubbhuset

Klubbhuset på Ross Course osar historia och klass. Probutiken är full av utrustning och kläder och en stor personal som är extremt hjälpsamma och trevliga att interagera med.

Restaurang Hagen har en stor inomhus och utomhussittgrupp. Jag åtnjöt god mat och bra service mellan rundor på en 36-håls dag. Hagen är uppkallad efter Walter Hagen som vann PGA Championship där 1924.

Övningsområde

Ross-banan har ett adekvat chipping område med en fantastisk utsikt och mycket nära Hagen’s för att försäkra att de frostiga dryckerna toppas.

En nackdel med Ross och min enda kritik är att det inte finns körområde.

Slutsats

Ross Course är en orörd pärla som är full av historia och personlighet. Det kommer att utmana golfare av alla förmågor och särskilt de som jag som anser sig vara bra puttare. Var noga med att planera en resa till French Lick för att uppleva denna historiska golfbana. Den franska Lick Pete Dye banan, Ross Course och French Lick Resort och Casino gör en enormt härlig golfresa.