Abisko – Björkliden – Narvik – Harstad

Vi har rest till Abisko-Björkliden 2 ggr. Först gången var 2009 då hela familjen (2 vuxna och 2 vuxna söner) bilade hela vägen från Stockholm upp till Abisko, 133 mil. Vi tog dock 2 dgr på oss och övernattade i Skellefteå efter ca 80 mil.
Själva resan gick förvånansvärt bra trots de många milen, stora delar av sträckan är motorväg och stora delar av det som inte är motorväg är andra vägar av bra kvalitet och med 100-110 som hastighetsgräns.

I Björkliden hade vi hyrt en stuga i stugbyn Kåppas med utsikt över Torne träsk – av Björklidens Fjällby. Det kostade lite extra att få en stuga som hade utsikt över sjön direkt från balkongen, men det var det verkligen värt. Vilken utsikt och vilken känsla – magnifikt!

Vår avsikt var – att förutom att njuta av fjällvärlden i största allmänhet, den friska luften och viddernas oändlighet, tystnaden och stillheten – också att spela golf några ggr på fjällbanan.

Björklidens fjällbana är en av världens nordligaste golfbanor och en av de mer spektakulära (Harstad i Norge är den mest nordligaste – se även denna).
Björkliden Arctic Golf Course har blivit utsedd till en av världens hundra mest spektakulära banor av det ansedda internationella golfmagasinet GolfWorld.

Den öppnar runt midsommar och har sen öppet en bit in i september.
Under juli är det ljust dygnet runt och det finns möjligheter att spela golf under midnattsol. Nedanför 7:ans utslag kan snön ligga kvar ända till augusti.
Ett av banans mest spektakulära hål med en fallhöjd på ca 70 meter. Som ett litet frimärke ligger greenen, omgiven av tät skog.

Sedan 2013 har Björklidens GK slutat sköta och administrera fjällbanan, den sköts nu istället av Fjällhotellet i Björkliden.
Fjällbanan i Björkliden – mer info

Utsikten över Lapporten och den övriga fjällvärlden är verkligen magnifik och TYSTNADEN. Du får bra motion för det är branta stigningar.
Halvvägs ute på banan hittar du en lappkåta, där det serveras förfriskningar
med självbetjäning – mycket trevligt.

Förutom att spela golf så hyrde vi mountainbikes och cyklade både på slätmark, uppför och nerför fjällsluttningarna, vissa gånger var det så brant att vi fick leda och delvis bära cyklarna uppför fjällsluttningen. Sonen hade också oturen att kedjan gick av dvs. skarvbiten som håller ihop kedjan gick sönder – högt uppe på fället och med en bra bit kvar.

Vi var som sagt här sommaren 2009 men familjen tyckte det var så fantastiskt så det blev även sommaren 2010. Vi hyrde även då en trevlig stuga i samma område och med direkt utsikt över Torneträsk. På hemvägen(om man åker bil) kan man passa på att besöka Jukkasjärvi och kolla ishotellet Jukkasjärvi Icehotel. Ett trevligt ställe att äta på är restaurangen på Hotell Höga Kusten vid Höga Kusten brons norra fäste.